Artemia çıkarma yöntemimi sizlerle resimlerle paylaşmaya çalışacağım. Yöntem daha önce anlatıldı, ama daha detaylı resimlerle sizlerle paylaşmak istedim.
Artemia keseden kurtulmuş, yeni yem yemeye başlayacak balığa verdiğimiz, protein yüklü, canlı yemdir. Artemia ile baktığımız yavruların gelişimi daha çabuk olur ve dayanıklı olurlar. Aynı anne sütü gibi.
1,5 - 2lt Çamlıca gazoz şişesi veya su şişesinin içine 1 lt su doldurup, ters çevireceğiz. Ters çevirdiğimiz suyun 2-3 cm yukarısından işaretleyip, bıçak yardımıyla keseriz.
Hava motorumuza kadar gidecek bir hava hortumu ve bir dal parçası gerekmektedir. Dal ile hava hortumundan vereceğimiz havayı şişenin dibine sabitlemek için kullanmaktayız. Dal parcasını şişenin kenarına mandal yardımı ile sabitleyebiliriz.
Şişe ve tertibatı hazırladıktan sonra, kullanacağımız tuza sıra geldi. Kullanacağımız tuz İyotsuz tuz olmalıdır. Bakkallarda satılan turşu, salamura için kullanılan tuzlardan. Tuz poşetinin resmi aşağıda yer almaktadır.
Fotografçıdan aldığımız film kutusu dinlendirilmiş 1 lt suya kullanacağımız tuzun tam ölçüsüdür. Bu sayede her defasında ölçmeden doldurup kullanabileceğimiz pratik bir yöntemdir. Yavru sayısına göre bir çay kaşına çeyrek, yarım, silme doldurarak, aldığımız artemiayı içine katıyoruz.
İçine kattığımız artemiamızın yarısı suyun üstünde, yarısı suyun içinde dönmeye başlayacaktır. Havayı ne çok, ne de çok az, ikisinin arası açmalıyız. Çok açtığımız zaman üstte kenarlara yapışacak artemialar bizim kaybımız olacaktır. Artemia çıkartmak için ışığada ihtiyacımız vardır. Akvaryum ışığı yeterli gelecektir. Dış sıcaklık 30 derece, suyun sıcaklığı 25-28 derecelerde olmalıdır. Kullanacağımız su kesinlikle dinlendirilmiş su olmalıdır. Akvaryumun içinden alınan suda çok zor olacaktır.
Attığımız artemialar 24 saat içinde açılmaya başlayacaktır. Ben ilkini 23. saatte biraz süzüyorum ve talı suda duruladıktan sonra yavrulara veriyorum. Onu bitirirken 25. saatte tamamen açılan artemiaları veriyorum, yaklaşık 1 1,5 saatte bütün artemialar tüketilmektedir.
Yeni attığımız artemialar en üstte toplanmakta ve zaman geçtikce hava yardımı ile dönmeye başlayacaklardır. Şişeyi 2-3 cm yukarıdan kesmekteki amaç buydu. Hava kabarcıklarından sıçrayan yuyun akvaryuma geçmemesi, tam 1 lt olması, kenarda kalan kabuklara yer bırakmaktı.
İşte 23. saatteki artemialarımız.
Artemialarımız açılmaya başladılar. İlk süzümü yapabiliriz. Artemialar kabuklarından kurtulmakta ve kabukları suyun üst yüzüne çıkmaktadır.
Artemialar üstlerdede toplanmaktadırlar. Süzme işlemine geçmeden önce, havayı kesmeliyiz ki artemialar aşağıya çöksün, kabukları yukarıya çıksın.
Süzme yöntemim üstteki gibidir. Süzmek için net, ince tül gerekmektedir. 3-5 dakika bekledikten sonra, hava hortumundan suyu çekiyoruz.
Süzmeye başladığımızda, kabuklar kenarlara yapışmaktadırlar. Zaten 5 dakika bekleyen ve dibe çöken artemilarımızı, hava hortumu ile net'te süzerek hazır hale getirmekteyiz.
Biraz süzüp, yavrularımıza verdikten sonra, 1-2 saat sonra tekrar süzüp geri kalanı veriyorum. Süzdüğüm artemiaları tatlı su altında duruladıktan sonra, yavrulara veriyorum.
İşte 11. gün kusturduğum ve 4 gün olalı akvaryumda olan balıkların keseleri kayboldu ve hemen yemeye başladılar.
Fazla artemia aynı fazla yem gibi akvaryumumuzda kirlilik yapacaktır. Benim işten gidiş ve geliş saatlerine uydurmam için 19:00 süzüp, yenisini kurup, ertesi gün 19:30 tekrar süzüp, tekrar kuruyorum. Bana göre zaman varsa biraz süzüp, 2 saat sonra tekrar süzmeli ve 3-4 öğün vermeliyiz. Bana göre iki artemia düzeneği yapılmalı.
İkinci süzüm ile görüldüğü gibi kabuklar şişenin kenarına yapışmaktadır. Ama en son dipte olan kısmında çekimi durdurmalıyız. Azda olsa en sonda kabuk gelecektir. Zaten sona baktığımızda, azaldığını gördüğümüz zaman, hortumdanda kabuk geldiğini görürüz.
Bunlarda iki gün sonra çekilmiş resimler.
Atilla Tarhan'ın resimlerinden doğru süzüm;
Yanlış süzüm kabuklu;
SAYIN MEHMET BEKAR`A TEŞEKKÜRLER.